Mange har efterhånden hørt eller læst om Matchathe i diverse magasiner, ugeblade eller måske i fjernsynet. Men hvad er Matcha egentlig? Hvordan bliver det lavet? Hvordan dufter og smager det? Og hvordan laver man egentlig den bedst mulige Matchathe? Alt dette kan De blive meget klogere på her i “Den komplette guide til Matchathe”.
OBS! Meget er sagt og skrevet om Matchatheens sunde egenskaber, men da der ikke foreligger noget videnskabeligt bevis på dette, er dette bevidst udeladt af guiden. For mere omkring dette, henviser vi i sidste kapitel (Matcha the og sundhed) til relevante artikler om emnet.
Den komplette guide til matcha the:
1) Hvad er Matcha?
Matchathe hører til familien af grønne theer, der er den ”originale” the. Det vil sige, at produktet blot er tørret og varmebehandlet med damp eller med en kort ristning for at lukke bladcellerne og forhindre fermenteringsprocessen. Theen laves kun af de bedste topskud fra bla. Tencha-thebladene, som bliver dampet og malet til et fint pulver, der får den karakteristiske og stærke, grønne farve. De bedste og mest udsøgte Matchatheer stammer fra Uji (Kyoto) i Japan.
Matchathe anvendes især ved theceremonier i Japan, som har tilknytning til den zenbuddhistiske etik og theen er en fast bestanddel i den berømte japanske theceremoni Cha No Yu.
2) Hvordan dufter og smager Matchathe?
Hvordan dufter Matchathe?
Matchathe dufter af grøn the, men med et strejf af tang og græs.
Hvordan smager Matchathe?
Matchathe smager som grøn the, men ikke nær så bittert. Smagen vil, for de flestes vedkommende, være noget, man skal vænne sig til. Man kan med fordel tilsætte fx vanilje, ingefær eller mælk til theen, ligesom det er tilfældet med fx kaffe, der også kan laves til latte, cappuccino mv. Undgå dog helst mælk fra køer, da kalken i mælken kan sætte en stopper for optagelsen af sunde stoffer i theen.
3) Hvordan fremstilles Matchathe?
Kun de allerbedste topskud fra bl.a. Tencha-thebladene bruges til fremstilling af Matchathepulver. Tidligere skete denne proces ved håndkraft med morter og støder, men i dag anvendes en speciel granitsten (i to dele), når theen males til pulver.
Granitstenen er forsynet med fine riller som matcha theen transporteres igennem, så den lander i opsamlingsbakken neden under. Det tager ca. en time at producere 60 gram Matcha vha. denne proces.
4) Tilberedningen af Matchathe
Tilberedningen af pulverthe, som Matchathe, er væsentlig anderledes end metoden til almindelig tilberedning af traditionel bladthe.
Dette er også grunden til, at det både kræver en vis tålmodighed og erfaring at få det optimale ud af theen. Men når den rigtige konsistens opnås, er det til gengæld også oplevelsen værd.
I Japan kræver det lang tid at uddanne sig til japansk themester. Det er ikke sjældent set, at man går i theskole i over 20 år for både at lære theen og kulturen omkring theen at kende.
I et land som Danmark, er det nok ikke mange, der har mulighed for at gå så grundigt til værks. Derfor råder og vejleder vi altid gerne i, hvordan man opnår den bedst mulige smagsoplevelse med Matchathe – og alle andre theer.
Hvad skal jeg bruge til tilberedning af Matchathe?
Der anvendes typisk en hel del redskaber til tilberedningen af Matchathe, hvoraf især tre af dem er uundværlige for at opnå en ordentlig og autentisk smag. Disse er:
- En theskål (kaldet en chawan)
- Et bambuspiskeris (kaldet en chasen).
- En dåse Matchathe
For at opnå det bedst mulige resultat, bør man også bruge:
- En bambusske (kaldet en chashaku)
- En Matchasi
- Et thetermometer
Udstyret
Herunder kan De læse mere om det optimale udstyr til fremstilling af Matchathe.
En chawan (en skål)
Chawanen er specielt fremstillet til tilberedning af Matchathe og giver derfor det bedste resultat. Man kan dog også bruge en anden glaseret, keramisk skål af passende størrelse og facon. Det vigtigste er, at skålen har en stor diameter.
En chasen (et piskeris)
En chasen er et specielt piskeris, der bruges til at piske theen op. Bruger man ikke en chasen, vil man ikke opnå det rette skum og den rigtige konsistens, som giver den autentiske Matchasmag.
En chashaku (en bambusske)
Chashakuen bruges til at måle Matchatheen af med, så man opnår den rette konsistens og smag.
En dåse Matchathe
Naturligvis skal De også bruge en dåse Matchathe.
Matchasi
For at undgå at theen klumper under tilberedningen, bør al Matcha sigtes gennem en finmasket si før vandet hældes på, og piskningen af theen starter.
Thetermometer
For at opnå den korrekte temperatur på thevandet, er det vigtigt at have et thetermometer ved hånden.
Den korrekte vandtemperatur til tilberedning af matcha the er 75-80 grader, som nedkøles til 65 grader inden brug.
Husk på: Matchathe tilberedes normalvis ved en lavere temperatur om sommeren end om vinteren.
Usucha og Koicha – den tynde og den tykke udgave
Der findes to tilberedningsmetoder af Matchathe; Usucha og Koicha.
Usucha
Usucha er den tynde udgave, der som regel kun laves til en person ad gangen. Matcha kan som udgangspunkt altid tilberedes som Usucha, men skal den være god, er det vigtigt, at theen også er af god kvalitet. De gode Matchakvaliteter både skummer lettere og klumper ikke så let.
Koicha
Koicha er den tykke udgave, der får en konsistens som fløde. Denne type tilberedes som regel til flere personer ad gangen.
5) Fremgangsmåde – tilberedning af Usucha
Ingredienser og redskaber – Usucha
Til Usucha, den tynde udgave, bruges:
- 1 tsk Matchathe (2 g) pr. person
- 70 ml. vand pr. person, koges til det er 75-85 grader varmt og nedkøles derefter til 65 grader
- Et thetermometer
- En chawan (theskål)
- En chasen (piskeris)
- En chashaku (en bambusmåleske)
- En Matchasi
Fremgangsmåde for Usucha (den tynde udgave):
- Forvarm theskålen med varmt vand og tør denne helt ren inden tilberedningen starter. Dette forhindrer varmetab undervejs.
- Stil theskålen på bordet.
- Tag 1 tsk (2 g) matcha the med en chashaku og placér theen i matcha sien.
- Sorter theen med chashakuen ned gennem sien, så theen ikke klumper under tilberedningen.
- Brug thetermometeret til at tjekke, at vandets temperatur nu er faldet til 65 grader.
- Hæld 35 ml af det 65 grader varme vand på.
- Tag fat i skålen med venstre hånd og piskeriset med højre hånd – omvendt, hvis De er venstrehåndet.
- Start med at røre langsomt i theen med piskeriset og skub theen fra siderne ind imod midten af skålen.
- Hæld de resterende 35 ml vand i skålen.
- Sæt tempoet op og pisk theen kraftigt frem og tilbage.
- Når theen opnår et fint og cremet skum på overfladen, har den fået tilstrækkelig med luft, og den skal nu piskes gradvist langsommere, så større bobler i overfladen forsvinder.
- Afslutningsvis drejes piskeriset en enkelt gang langsomt rundt i skålen og løftes til sidst fra midten for at danne en forhøjning.
- Server theen straks.
6) Fremgangsmåde – tilberedning af Koicha
Ingredienser og redskaber – Koicha
Til Koicha, den tykke udgave, bruges:
- 2 tsk (4 g) Matchathe pr. person
- 20 ml vand pr. person, koges til det er 70-85 grader varmt og nedkøles derefter til 65 grader
- Et thetermometer
- En chawan (theskål) med stor diameter
- En chasen (piskeris)
- En chashaku (en bambus-måleske)
- En matcha si
Fremgangsmåde for Koicha (den tykke udgave)
- Forvarm theskålen med varmt vand og tør denne helt ren inden tilberedningen starter. Dette forhindrer varmetab undervejs.
- Stil theskålen på bordet.
- Tag 2 teskefulde (4 g) Matchathe med en chashaku for hver person der skal drikke theen, og læg teen i en finmasket Matchasi.
- Sorter theen over skålen gennem sien inden De går videre, så De undgår klumper i den færdigtilberedte te.
- Tjek at temperaturen på vandet nu er faldet til 65 grader.
- Hæld det 65 grader varme vand på.
- Tag fat i theskålen med venstre hånd og piskeriset med højre hånd – omvendt, hvis De er venstrehåndet.
- Start med at røre langsomt i theen med piskeriset og skub theen fra siderne ind imod midten af skålen.
- Sæt tempoet op og pisk theen kraftigt frem og tilbage.
- Når theen opnår et fint og cremet skum, har den fået tilstrækkelig med luft, og den skal nu piskes gradvist langsommere indtil eventuelle større bobler i overfladen forsvinder.
- Afslutningsvis drejes piskeriset en enkelt gang langsomt rundt i skålen og løftes til sidst fra midten for at danne en forhøjning.
- Server theen straks.
7) Opbevaring af Matchathe
For Matchathe, og grøn the i det hele taget, er der fem ting, som kan være direkte skadelige og ødelægge theens kvalitet og friskhed: iltning, varme, lys, fugtighed & lugte.
1) Iltning
Selv om the bliver nødt til at få luft, før det indtages, skal matcha theen helst holdes væk fra iltning – både for at bibeholde theens friskhed, men også for at fastholde den lyse, forårsgrønne farve.
Udsættes theen for luft, får den hurtigt en både mat og mere olivengrøn farve – og det er et tegn på, at smagen og de eftertragtede egenskaber i theen er blevet forringet.
2) Varme
Opbevares theen for varmt, vil theen nedbrydes hurtigere. Opbevar helst theen i sin originale indpakning og i køleskabet. Er theen pakket i poser, bør den efter åbning opbevares i en lufttæt, ugennemsigtig beholder.
3) Lys
Opbevares theen for lyst, vil den nedbrydes hurtigere.
4) Fugtighed
Da the er meget tør, skal der ikke meget til, før den optager vand. Opbevar derfor theen så tørt som muligt.
5) Lugte
Theens tørhed gør også, at den lynhurtigt optager lugte og dufte, hvilket ødelægger den. Opbevar den langt væk fra kraftigt duftende produkter såsom kaffe.
EKSTRA) Køb the lidt efter lidt
For at fastholde friskhed, vitaminer og andre værdifulde stoffer i theen, er det bedre at købe the lidt ad gangen og efterhånden, som behovet opstår. Når først en pakning er åbnet, bør indholdet faktisk drikkes inden for kort tid.
De bør kun åbne for større mængder, når De ved, at De skal lave the til mange personer.
8) Matchathe og sundhed
Der er mange myter omkring Matchathe og dens virkning. Flere undersøgelser og artikler går i dybden med og ser nærmere på, om Matcha har nogle særligt sunde egenskaber.
Der er dog endnu intet videnskabeligt bevis for, at Matcha er ekstra sundt, men ved en bred søgning på Google, vil De kunne finde mange spændende artikler omkring Mathcatheens mange egenskaber og fordelene ved at drikke den.
Se bl.a. disse artikler:
- http://www.femina.dk/sundhed/kost-motion/derfor-skal-du-maaske-drikke-Matcha-te
- http://www.in.dk/mad-og-opskrifter/Matcha-vidunder-teen-fra-japan
- http://costume.dk/sundhed/derfor-er-Matcha-sa-sundt
Tak for artiklen om matcha.
– men – hvorfor er der ikke henvisninger til den viste holder til chasen? .. og hvorfor er der – så vidt jeg kan se – heller ikke nogen chawan’er i sortimentet?? … eller si? …
Kære Christian
Alle remedier kan købes i vores forretninger, men de er desværre endnu ikke tilgængelige online. Det arbejder vi selvfølgelig på, så det også bliver muligt at bestille dem hjem.
Mange venlige hilsner
Mette, A.C. Perchs Thehandel