Niels Brock Perch og A.C. Perchs Thehandel

Niels Brock PerchHos A.C. Perchs Thehandel bliver vi ofte spurgt om, om vores grundlægger, Niels Brock Perch har relation til den danske storkøbmand Niels Brock.

Og det kan man godt sige, at han har.

Niels Brock Perch er nemlig opkaldt efter den berømte, danske storkøbmand.

Niels’ far, købmanden Jens Bay Perch, havde stået i lære hos Niels Brock, og han valgte derfor at opkalde sin førstefødte søn efter sin ven og læremester. Niels Brock Perch både var med andre ord både skabt og navngivet til at blive en dygtig handelsmand.

Niels Brock Perch

Niels kom til verden i 1788 og blev sat i Efterslægtens Skole, hvortil Niels Brock havde knyttet nogle store legater. Efterslægten oprettede den første realskole i 1787, og her blev der lagt vægt på sprog, matematik og naturfag – fag, der kunne finde praktisk anvendelse efter endt skolegang. Det gjaldt da også for Niels, der som ganske ung viste stor interesse for handel. Her foretog en del rejser sammen med sin kommende hustru og hendes far, Jens Axel Holm, der var kaptajn i Asiatisk Kompagni. Her vaktes han interesse for asiatiske varer, herunder især theen, som altså senere skulle blive hans levebrød

Niels giftede sig med Axeline Christine Henriette Holm d. 23. juli 1812. Hun var veluddannet og skabte et smukt, solidt og gæstfrit hjem. Hun var hjemmest stille magt – en god modvægt til den driftige, stærke og livslystne Niels, der af og til kunne være en anelse ekstravagant og med stor appetit på morskab. Et år sendte han fx sin svigersøn en lang pibe med fidibusser, der var dannet udelukkende af femrigsdalersedler.

A.C. Perchs Thehandel

A.C. Perchs Thehandel var ikke Niels Brock Perchs første forretning. I 1821 blev Niels færdiguddannet som vare- og vekselmægler i København, og han blev derfor fritaget fra militærtjeneste. 2 år efter, i 1823, åbnede Niels en detailforretning under Børsen, hvor Danmarks første supermarked havde til huse. Det var her, man for første gang indrettede små butikker side om side under samme tag.

Det var passionen for the, som Niels havde opbygget ifm. sine rejser i de unge år, der ledte til, at han i april 1835 åbnede A.C. Perchs Thehandel i Kronprinsensgade 5 i København. Forretningen opkaldte Niels efter sin tredjeældste søn, Axel Christian Perch.

A.C. Perchs Thehandel - grundlagt 1835Målet med forretningen var at importere og sælge de bedste theer fra hele verden og en smule porcelæn til de kvalitetsbevidste danskere, der for alvor var begyndt at tage theen til sig. Øl og vin var blevet en fast del af danskernes hverdag, men omgangsformerne var begyndt at ændre sig. Det var vigtigt at holde på formerne og opføre sig anstændigt, og her blev the anset som værende fint at drikke. Forretningen blomstrede derfor hurtigt, og Niels Brock Perchs fik stor succes med sin thehandel.


Mere end 180 år med the

I 2015 kunne forretningen fejre 180 års jubilæum. Den oprindelige butik ligger stadig i Kronprinsensgade 5, men i dag råder A.C. Perchs Thehandel også over forretninger i Aarhus, Japan og Oslo samt to thesaloner i forlængelse af forretningerne i København og Aarhus.

A.C. Perchs Thehandel før og nu

 

 

 

 

 

Forfatter Biografi

Skriv en besked